A profi képretusálás alapjai 2018-02-24T08:40:26+00:00

A profi képretusálás alapjai! 

Ki ne szeretne a képeken magáról viszont látni egy tökéletes fotót? Na ugye!

Legyen szó akár egy selfiről, egy másról készített modell fotóról, a képen szereplő alany a legjobb oldalát akarja viszont látni. De bárhogy is készülünk a fotó elkészülése előtt, mindig lesznek olyan képi elemek, amik eltüntetésével jobb végeredményt tudunk elérni. Ez igaz abban az esetben is, ha valakinek makulátlan a bőre, sőt… egy kisgyerek lefotózása esetén is retusálnunk kell.

Egy tökéletes szépségnek is lehet karikásabb aznap a szeme és a kisgyerek is épp összemaszatolhatta az arcát valami édességgel, aminek eltüntetésével jobb képeink tudnak születni. A retusálás az egyik legfontosabb utómunka folyamat és ebben a videóban megmutatom, hogy hogyan tudod szebbé varázsolni a bőrt:

Mint ahogy a videóban is elmondtam, a képretusálás két legfontosabb eszköze a Healing Brush és a Clone Stamp Tool. Ezeknek az eszközöknek a használatával és kombinálásával lényegében bármit le tudunk retusálni, el tudunk tüntetni és szebbé tudunk varázsolni. Nagy hatalom ha ezt a két eszközt megtanuljuk használni! Nézzük viszont akkor külön – külön, hogyan is használjuk őket gyakorlatban:

Healing Brush – J gyorsbillentyű

A Healing Brush összemossa a textúrákat, így ezzel könnyedén el tudunk teljesen fedni bizonyos bőrhibákat mint például anyajegyeket, pattanásokat. Ettől függetlenül rengeteg más hasznos felhasználási módja is van. Gyakran használom ezt az eszközt abban az esetben ha lábnyom koszokat kell a háttérről eltüntetni. A brush méreten túl én nem szoktam más beállítást változtatni ezen az eszközön, így az eredeti beállításokat használva az eszközünk optimális beállítása így néz ki:

Clone Stamp Tool – S gyorsbillentyű 

A két eszköz közötti lényeges különbség, hogy míg a Healing Brush összemossa a texturákat, ezzel 100%-ban eltüntetve a bőrhibákat addig a Clone Stamp Tool-al egy területi fedést tudunk elérni. Ilyen felület lehet például egy szem alatti karika. Természetesen az, hogy a Clone Tool eszközünk mennyit is fed,  a beállításainktól fog függni. Bőr retusálás esetén én 30%-os opacity-t javaslok és 30%-os flow-t. Ezzel elérjük azt, hogy csak egy kicsit halványítsa az eszközünk az adott felületet. Természetesen ha nagyobb fedést akarunk elérni, akkor abban az esetben az értékeket magasabbra kell állítanunk.

A Clone Stamp Tool egy nagyon hasznos eszköz a Photoshopban, ha részletesebben megismernéd a használatát, akkor a Képfeldolgozás a valóságon túl kurzusban részletesebben bemutatom.

Bőr retusálásnál tehát ezeken az értékeken érdemes használni:

A bőr retusálásnál viszont nagyon nagy szerepe van annak is, hogy az ecseted szélének milyen a keménysége. Minél nagyobb a Hardness érték, annál kontúrosabb ecset szélet kapsz és minél alacsonyabb az érték, annál lágyabb széle lesz. Mikor a bőr textúráját másoljuk, akkor nagyon fontos, hogy ez az érték magasra legyen állítva, mert ha alacsony értéken hagyjuk, akkor pár ecsetvonást követően egy túl lágyított eredményt érünk el. Az én tapasztalatom az, hogy érdemes ezáltal 80-90% közötti értékre állítani, ahogy a szemléltetett ábra is mutatja:

A retusálás technikájának megtanulása így már láthatod, hogy nem is olyan bonyolult dolog. Viszont nagyon nem mindegy, hogy mi az amit eltüntetünk és mi az amit meghagyunk. Sokszor egy retusálás nem csak pattanások és anyajegyek eltüntetéséből áll, hanem egy nagyon komplex művelet, aminél a technika elsajátítása másodlagos lesz a látásmódhoz képest. Ha nem elégszel meg ennyivel és igazán profi szintre akarsz fejlődni ebben, akkor mindenképp javaslom, hogy nézz rá a teljes kurzus anyagra, amiben részletesen kitérünk ezekre a fontos dolgokra is.