+36 20 209 3203 wtamas@wtamas.hu
Oldal kiválasztása

Softbox!

Mire használjuk, hogyan épül fel?

Láttál, esetleg hallottál már a softbox kifejezésről a fotós berkeken belül, de nem tudod pontosan hogy mire is való, hogyan is épül fel és hogyan tudod kamatoztatni a munkádban? Rengeteg fényformálóval találkozhatunk ha egy profi stúdióba megyünk és kezdőként csak kapkodjuk a fejünket, hogy mi-mire is való. A 3 fő fényformáló kategória közül az egyik a softbox, ami a kezdő fotósok legjobb barátja.

A videóban bemutatom, hogy technikailag hogyan épül fel,  a lehetséges méret és forma variációit, továbbá ami neked a legizgalmasabb lesz, hogy mégis milyen fényt ad, így milyen képeid is születnek vele.

Mit érdemes még tudni a softboxokról?

Most hogy láttad, hogyan is épül fel a softbox, már érted miért ennek a fényformálónak a segítségével kapjuk a leglágyabb fényt. A felépítésének köszönhetően egyenletesen fogja szétszórni a vakunk fényét. Bár hozzátenném azt is, hogy egy 30×180 cm-es strip box esetében már ne várjuk azért ugyanazt a teljesítményt a széleken mint a box közepén. Ez gyakorlatban úgy mutatkozik meg, hogy a fehér hátteret megvilágítva nem kapunk tökéletes hófehér hátteret. A Világítási Mesterkurzusban foglalkozok ezzel a témával is, hogy miként érjünk el tökéletes eredményeket egy fehér háttér esetében.

Minél nagyobb egy softbox, annál lágyabb fényt fog eredményezni. Éppen ezért rengeteg típus található meg nálunk a stúdióban, hogy mindenki megtalálja a témájának legmegfelelőbbet. A softboxok keménységét méhsejtráccsal is szabályozni tudjuk. A rács következtében fényünket irányítottabbá és keményebbé tudjuk tenni és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mi van ha kivesszük pl. a két lágyítóból az egyiket.

A leggyakrabban előforduló softbox típusok:

– Softbox – 80×120, 60×90
– Strip box – (hosszúkás téglalap forma) – 30×180, 40×180
– Octobox – (Nyolcszög forma) – 90cm, 150cm

A fényformálók csak egyik családja a softboxok, ezek mellett találhatóak még a beauty dishek és a reflektorok, amiknek bemutatását a Világítási Mesterkurzusban nézhetsz meg.

Remélem hasznos volt és a rengeteg méret és forma közül hamarosan te is megtalálod a számodra legkedvesebb fajtát.