Színezz, Effektezz, Kontrasztosíts! 2018-02-24T08:41:14+00:00

Színezz, Effektezz, Kontrasztosíts! 

A mai fejlett digitális kameráknak köszönhetően már nagyon szép színeket produkálnak fényképezőgépeink. Szuper színhű képeket kapunk remek dinamikatartománnyal, de valljuk be, ezekkel mégsem lehet kitűnni a tömegből, ennél nekünk még több kell!

Hiába szuperek a színek, hiába jók a kontrasztok, imádjuk buherálni a képeinket és belevinni egy kicsit az egyéniségünket, ízlésünket! Ettől ki tudjuk bontakoztatni kreativitásunkat és belevinni kicsit önmagunkat is. A fotónak már nem célja az, hogy feltétlenül a valóságot adja vissza és a színhű színeket. Sokkal jobban kedveljük ha a valóságtól kicsit elrugaszkodhatunk  és valami átlagon felülit kreálhatunk.

És lássuk be, hogy szükség is van rá, hisz naponta több millió kép kerül fel az internetre, amiből mindannyian szeretnénk kicsit kitűnni. Most hoztam pár tippet, hogy hogyan is tudnád a színekkel játszva kicsit felturbózni a képeidet, hogy megakadhasson rajta a világ szeme!

A Photoshop rengeteg lehetőséget biztosít, hogy különböző formákban színezhessük, kontrasztosíthassuk képeinket. Én most bemutatom pár kedvenc eszközömet.

Curves – M Gyorsbillentyű 

Ez az eszköz fogja lehetővé tenni, hogy képeinket kontrasztosítsuk. De mit is értünk a kontraszt szó alatt? A világos és sötét részek közötti fényesség arányát. A kontraszt mindig figyelemfelkeltést eredményez, míg ha egy fotó kontraszttalan, akkor sok esetben a szemlélő tekintetét nem ragadja meg annyira. Az hogy mennyire legyen kontrasztos egy fotónk, az természetesen a témájától is nagyban függ. Szemléltetem, hogy gyakorlatban hogyan is működik a Curves eszközünk.

A kontraszt megnövelése a képeink színeire is kihatással lesz. Minél kontrasztosabbá tesszük egy fotónkat, annál szaturáltabbá is válik, úgyhogy alapvetően egy nagyon jó színezési eljárás az, ha a kontraszttal játszunk. A kontraszt hatással lesz a színeinkre és ez fordítva is igaz. A szín csúszkák állítása pedig hatással lesz majd a kontrasztra.

A jobb felső sarokban lévő 2×2-es négyzet fog a csúcsfényekre hatást gyakorolni, a bal alsó 2×2-es négyzet pedig a sötét részleteinket fogja befolyásolni. A legjobb eredményeket általában úgy érhetjük el, ha a Curves skálánk egy “S’ alakot formál. Ebben az esetben erősödni fognak a csúcsfények és sötétedni az árnyékosabb részek:

Természetesen ez egy túlzó “S” alak, hisz a gyakorlatban ennyire ez a forma nem fog kilengni, csak szemléltetésként így jobban be tudom mutatni az elvet. Ugyanennél az eszköznél maradva pedig a kedvenc színezésemet is megmutatom a videóban, így ha nem nézted még meg, akkor mindenképp érdemes, mert egy cikk formájában azt elég nehéz bemutatni, így arra meghagyom a videót 🙂

Color Balance – Ctrl + B Gyorsbillentyű 

A videóban bemutattam egy eljárást, amivel kicsit kékesíteni lehet képeinket, a Color Balance segítségével pedig most egy kicsit melegebb hatású színezést értünk el. Az, hogy milyen színek irányába toljuk el fotóinkat, azt nagyban meghatározza a képünk témája. Például egy csecsemőt, esküvőt, boldog pillanatot általában melegebb színekkel ábrázolunk, míg egy kicsit komorabb hangvételű képek esetén nagyon jól tud állni egy hidegebb színvilág. Természetesen ezek a szabályok nincsenek kőbe vésve és nyugodtan eltérhetünk tőlük, de általánosságban véve igazak.

A Color Balance esetében többnyire a Midtones-t fogjuk állítani. Lehetőségünk van a Red, Green, Blue színcsatornák módosítására, ezeket röviden RGB színcsatornáknak hívjuk, továbbá a Cyan, Magenta, Yellow színeket állítani, amik a CMY(K) csatornák (A blacK lenne a fekete, de az ebben az esetben nincs listázva). Ezek a szín párok pedig mellesleg egymás komplementerei.

Az ábrán bemutatott szín eltolás egy melegebb hangvételű fotót fog eredményezni:

A színes képek mellett hatalmas népszerűségnek örvendenek jelenleg a fekete fehér fotók is. Ha érdekel, hogy hogyan tudsz jó minőségű fekete fehér fotókat készíteni, ami nem egy lapos, kontraszttalan eredményt ad, akkor erről további leckéket találsz a Képfeldolgozás a valóságon túl c. kurzusomban.