fbpx

Perifériák

Processzor

Az első választandó alkatrész a processzor. Fontos, hogy minél újabb generációs legyen. Legfőbb mérő száma a magonkénti órajel (GHz). A 4 GHz környéki értékek nagyon jónak számítanak, de persze már a 3 GHz is megfelelő teljesítményt nyújthat, ha a pénztárcánk csak erre ad lehetőséget.

Tisztában kell lenni a foglalat típusával, ez mindig fel van tüntetve. (Intel, AMD) Példának egy népszerű foglalat típus: Intel 1151 v2

A processzorok teljesítményét órajelben (GHz-ben) adják meg. A maximális teljesítményt általában egy-két mag képes leadni, a többi valamennyivel alatta üzemel. Az Intel Core processzorok megnevezése egy “i” betűvel kezdődik, utána pedig egy számjegy következik, amellyel teljesítmény szerinti termék családba sorolják, ezt pedig egy négyjegyű szám követi. Bizonyos esetekben a 4 szám után betűk is szerepelhetnek.

Az Intel Core proceszorok esetén az alábbi termékcsaládok vannak:

 

  • i3: Belépő kategória, egyáltalán nem ajánlott
  • i5: Közép kategória, a legújabb generációk magasabb teljesítményű tagjai kompromisszumokkal használhatóak.
  • i7: Felső kategória, az újabb generáció tagjai nagyon jól használhatóak
  • i9: Csúcskategória, minden igényt tökéletesen kielégít, de elég drága


A termékcsaládon belül a processzor generációját a 4 számjegy első számjegye határozza meg. Például egy i7 8700HQ processzor egy i7 termékcsaládba tartozó, 8. generációs processzor.
A 4 számjegy közül a következő három jelzi az adott generáción belül az altípust. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb ennek a 3 számjegynek az értéke, annál jobb teljesíményű processzorról van szó. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy az újabb generációs processzor alacsonyabb számú altípusa magasabb teljesítményre lehet képes, mint a korábbi generáció magasabb számértékű tagja. Például egy i5 9400 sokkal jobb teljesítményre képes, mint egy i7 4790.

Néhány proceszor esetén a 4 számjegy után betűk állhatnak, ezek küzül az Y és az U betűvel végződő processzorokat nem szabad ilyen célra megvenni, mert nagyon alacsony a teljesítményük!

A Photoshop és a Premiere Pro nem használja ki a 12-16 magos Intel csúcskategóriás processzorokat vagy az AMD szintén hasonló processzorait. Az átlag fotós felhasználók számára bőven elegendőek az i7 család legújabb vagy előző generációs processzorai, de akár némi kompromisszummal az i5 család szintén az előző generációnál nem régebbi processzorai közül a magasabb számértékű, legalább 3,5 GHz órajelű processzorai.

Összességében törekedjünk arra, hogy a processzor legyen a legerősebb láncszeme számítógépünknek, kapja meg a megfelelő hűtést! (Processzor hűtő márkák amiket nyugodt szívvel ajánlok: be quiet!, Noctua)
Nem a magok száma lesz a számottevő érték ami alapján választatnunk kell, hanem sokkal inkább a teljesítménye vagyis az órajele (GHz).

Alaplap

Ehhez választunk megegyező processzor foglalatú alaplapot. Nézzük meg milyen csatlakozókra van szükségünk, hogy milyen videókártyák illeszthetők bele.

Legelterjedtebb alaplap méretek:
Nano-ITX, Mini-ITX, microATX és ATX
(méretük növekvő sorrendben)

A kisebb alaplapokba általában csak egy videokártya fér, és két darab RAM slot (memória foglalat) található. Ha gépházat választunk, mindenféleképpen nézzük meg a bele helyezhető alaplapok méretét.

RAM

Az alaplapon fel van tüntetve a RAM típusa is. Ma DDR4 az alap, általában ezt kell majd figyelembe venni. A RAM két fő tulajdonsága a mérete és a sebessége. 

A mérete meghatározza, hogy mennyi adat tárolására alkalmas, (GB) sebessége (MHz) pedig, hogy milyen gyorsan fér hozzá. Méretéről már esett szó, általánosságban már minimum 16GB ajánlott. Sebességét leginkább pénztárcánk határozza meg, nem lesz működésbeli probléma lassabb RAM-nál sem. (pl: 2666MHz)

A gyorsabb RAM-ok (3200MHz, max 4400MHz) kevesebb várakozási időt és gördülékenyebb munkát eredményeznek. Nagy méretű processzor hűtés esetén érdemes Low Profile (alacsony profilú) kisebb RAM-ok választani, hogy biztosan elférjenek egymás mellett.

Tárhely

Választhatunk HDD-t (merevlemez), SSD-t, ami jóval gyorsabb írás, olvasási sebességgel rendelkezik, vagy M.2 SSD-t, amit közvetlenül az alaplapra rögzíthetünk, így akár 3500 MB/s adat írási/olvasási sebességet is kaphatunk pár 10.000 forintért. Fontos ellenőriznünk az alaplap adatai között, hogy csatlakoztatható-e rá M.2 SSD.

Videokártya

A videokártya választás egy részét korábban már kitárgyaltuk, viszont még van pár elengedhetetlen apróság. 

Fontos hogy Intel processzorhoz NVIDIA videokártyát válasszunk. AMD processzor mellé be lehet tenni NVIDIA kártyát is, de megfelelő hozzáértés nélkül rossz konfigurációt is összerakhatunk.

Az Intel processzorok mindegyike kompatibilis lesz az összes NVIDIA kártyával, ahogy az AMD CPU is az AMD GPU-val. A videokártyák is rendelkeznek RAM memóriával (VRAM), ezek már GDDR5 vagy GDDR6-osak. Minél nagyobb és gyorsabb ideiglenes tárhelye van, annál nagyobb a teljesítménye is. 2019-ben 6GB alatt már nem ajánlott választani.

Tápegység

Az áramellátás is fontos! Ha mindent kiválasztottunk, az alkatrészek fogyasztása fel van tüntetve (W) Adjuk össze, egy jó másfélszeres szorzás után már választhatunk is tápegységet.


A tápegységeknek a hatásfoka %-ban van megadva. Egy 500 wattos táp kb. 400-450 Watt leadására képes. Ezért érdemes tápegységből mindig egy kicsivel nagyobbat venni.

Remélem a leírtakkal tudtam segíteni, és sikerül optimalizálnod, kiválasztanod vagy esetleg összeraknod saját fotós számítógéped!